Utilization Of Crude Alginate Extract In The Depuration Of Green Mussels (Perna viridis) Against Lead Levels, Total Bacteria, And Organic Matter

  • Nur Sa'diyah Mahasiswa
  • Ummul Firmani Universitas Muhammadiyah Gresik
  • Andi Rahmad Rahim Universitas Muhammadiyah Gresik

Abstract

Green mussels (Perna viridis) are an aquaculture commodity that belongs to the class of bivalves that are filter feeders. Depuration is one of the post-harvest handling of shellfish with the aim of washing toxic contamination materials in clam meat. This study aims to reduce the heavy metal content and total bacteria in green mussel meat as well as organic matter in water from the depuration process of green mussels. The observed research variables are heavy metal content, total bacteria, organic matter, and water quality. The results showed that giving alginate extract in the filter was able to reduce the metal content of lead (Pb) and total bacteria in green mussel meat and organic matter in the water of the depuration process. The results of the timabal heavy metal test on green mussel meat showed 0.00 mg/kg or were not detected either before or after the depuration process. The calculation of bacterial colonies on green mussel meat showed a decrease of 6.25x108 CFU/g, from 20.05 x108 CFU/g to 13.80 x108 CFU/g. The total organic matter in the water of the depuration process of green mussels depuration was able to reduce the total organic matter in water by 6.32 mg / L, from 31.6±0.0 mg / L to 25.28±0.00 mg / L. Water quality measurements showed a temperature of 28.90ºC, salinity of 28.50ppt, dissolved oxygen 8.90mg / L, ammonia 0.20mg / L, pH 7.13ppm.

References

Ali, M., Maharani, H. W., Hudaidah, S., & Fornando, H. (2015). Analisis Kesesuaian Lahan Di Perairan Pulau Pasaran Provinsi Lampung Untuk Budidaya Kerang Hijau (Perna viridis). 7(2), 57–64.

Aminin, A., Rahim, A. R., & Safitri, N. M. (2020). Respons Teknologi Depurasi Terhadap Kadar Timbal (Pb) Dalam Kerang Hijau Hasil Pembudidayaan Di Pantai Banyuurip Kecamatan Ujung Pangkah Kabupaten Gresik. Jurnal Perikanan Pantura (JPP), 3(2), 22. https://doi.org/10.30587/jpp.v3i2.1948

Ananda, S. F., Redjeki, S., & Widowati, I. (2022). Kandungan Logam Berat Timbal ( Pb ) Pada Air , Sedimen , dan Jaringan Lunak Kerang Bambu ( Solen sp .) di Perairan Rembang Jawa Tengah Dan Gresik Jawa Timur Heavy Metal Content of Lead ( Pb ) in Water , Sediment , and Soft Tissue of Bamboo Shells ( Solen sp .) in Rembang , Central Java and Gresik , East Java. 11(2), 176–182.

Ayuningtyas, W. C., Yona, D., S, S. H. J., & Iraeati, F. (2019). Kelimpahan Mikroplastik Pada Perairan Di Banyuurip, Gresik, Jawa Timur. 1–5.

Chotimah, S. N., Riyadi, P., & Romadhon. (2016). Efektivitas Larutan Alginat Dalam Menurunkan Kandungan Logam Berat Kadmium Pada Daging Kerang Hijau (Perna viridis). 5(4), 51–58.

Cordova, M. R. (2016). Mekanisme gangguan genetik dan mutasi pada bivalvia yang dipengaruhi oleh logam berat timbal. Oseana, 41(3), 27–34.

Hamuna, B., Tanjung, R. H. R., Suwito, S., Maury, H. K., & Alianto, A. (2018). Kajian Kualitas Air Laut dan Indeks Pencemaran Berdasarkan Parameter Fisika-Kimia di Perairan Distrik Depapre, Jayapura. Jurnal Ilmu Lingkungan, 16(1), 35. https://doi.org/10.14710/jil.16.1.35-43

Kamisyah, S., Sapar, A., Brilliantoro, R., & Sayekti, E. (2020). Isolasi Dan Karakteristik Alginat Dari Rumput LAut (Sargassum polycystum) Asal Perairan Singkawang Kalimantan Barat. 8(3), 62–71.

Komara, H. J. (2014). Analisis Kandungan Logam Berat Timbal (Pb) Pada Organisme Kerang Hijau (Perna viridis L) Sebagai Bioindikator Lingkungan Di Muara Sungai Ujung Pangkah Desa Banyu Urip Kabupaten Gresik.

Kusuma, R. B., Supriyantini, E., & Munasik. (2022). Akumulasi logam Pb pada Air , Sedimen , dan Kerang Hijau ( Perna viridis ) di Perairan Tambak Lorok serta Analisis Batas Aman Konsumsi untuk Manusia. 11(2), 156–166.

Lee, K. Y., & Mooney, D. J. (2012). Alginate : Properties and biomedical applications. Progress in Polymer Science, 37(1), 106–126. https://doi.org/10.1016/j.progpolymsci.2011.06.003

Liliandari, P., & Aunurohim. (2013). Kecepatan Filtrasi Kerang Hijau Perna viridis terhadap chaetoceros sp dalam Media Logam Tercemar Kadmium. Jurnal Sains Dan Seni Pomits V, 2(2), 149–154.

Murdinah, M. (2009). Penanganan Dan Diversifikasi Produk Olahan Kerang Hijau. Squalen Bulletin of Marine and Fisheries Postharvest and Biotechnology, 4(2), 61. https://doi.org/10.15578/squalen.v4i2.149

Ningrum, E. W. (2016). Efektivitas depurasi merkuri pada kerang hijau (Perna viridis l.) dan kerang darah (Anadara granosa l.) dari teluk Jakarta dengan penggunaan ozon, kitosan dan teknik hidrodinamika. Revista CENIC. Ciencias Biológicas, 152(3), 28. file:///Users/andreataquez/Downloads/guia-plan-de-mejora-institucional.pdf%0Ahttp://salud.tabasco.gob.mx/content/revista%0Ahttp://www.revistaalad.com/pdfs/Guias_ALAD_11_Nov_2013.pdf%0Ahttp://dx.doi.org/10.15446/revfacmed.v66n3.60060.%0Ahttp://www.cenetec.

Radiarta, I. N., Saputra, A., & Ardi, I. (2011). Analisis Spasial Kelayakan Lahan Budidaya Kerang Hijau ( Perna viridis ) Berdasarkan Kondisi Lingkungan Di Kabupaten Cirebon , Jawa Barat. 341–352.

Rayyan, M. F., Yona, D., & Sari, S. H. J. (2019). Health Risk Assessments Of Heavy Metals Of Perna Viridis From Banyuurip Waters In Ujung Pangkah , Gresik. Journal of Fisheries and Marine Research Vol.3, Vol.3 No.2, 135–143.

Rejeki, S., Debrot, A. O., van den Brink, A. M., Ariyati, R. W., & Lakshmi Widowati, L. (2021). Increased production of green mussels (Perna viridis) using longline culture and an economic comparison with stake culture on the north coast of Java, Indonesia. Aquaculture Research, 52(1), 373–380. https://doi.org/10.1111/are.14900

Retnosari, D., Rejeki, S., Susilowati, T., & Aryati, R. W. (2019). Laju Filtrasi Bahan Organik Oleh Kerang Hijau (Perna viridis) Sebagai Biofilter Serta Dampaknya Terhadap Pertumbuhan Dan Kelulushidupan Udang Windu (Penaeus monodon). 3, 36–46.

Riyadi, P. H., Anggo, A. D., & Romadhin. (2020). Efektifitas Depurasi Untuk Menurunkan Kandungan Logam Berat Pb Dan Cd Dalam Daging Kerang Darah (Anadara granossa). June 2016.

Sari, S. H. J., & Harlyan, L. I. (2015). Kelayakan Kualitas Perairan Sekitar Mangrove Center Tuban Untuk Aplikasi Alat Pengumpul Kerang Hijau (Perna viridis L.). Research Journal of Life Science, 2(1), 60–68. https://doi.org/10.21776/ub.rjls.2015.002.01.8

Sitorus, P. R. A. (2022). Penerapan Filter Air Berbasisi Zeolit Dan Pasir silika Dengan Penambahan Karbon Aktif Biji Salak Untuk Meningkatkan Kualitas Air Sumur GAli. 8.5.2017, 2003–2005.

SNI7387:2009. (2009). Batas maksimum cemaran logam berat dalam pangan.

Soon, T. K., & Ransangan, J. (2014). A Review of Feeding Behavior , Growth , Reproduction and Aquaculture Site Selection for Green-Lipped Mussel , Perna viridis. April, 462–469.

Sumiono, B., Nugroho, D., & Nuraini, T. W. (2019). Potensi Sumber Daya Kelautan Dan Perikanan Di Wpp Nri 712.

Supriyantini, E., Soenardjo, N., & Nurtania, S. A. (2017). Konsentrasi Bahan Organik Pada Perairan Mangrove Di Pusat Informasi Mangrove ( PIM ), Kecamatan Pekalongan Utara , Kota Pekalongan. 6(1), 1–8.

Trisnawati, A. (2008). Cadmium (Cd) Pada Kerang Hijau (Mythilus viridus) Di Perairan Kawasan Pantai Kenjeran Surabaya. Cd.

Triyaningsih, N. N. W., Munasik, M., & Setyati, W. A. (2021). Total Bahan Organik dan Kualitas Air di Perairan Morodemak, Kabupaten Demak. Journal of Marine Research, 10(2), 205–212. https://doi.org/10.14710/jmr.v10i2.30024

Yonvitner, & Sukimin, S. (2009). Laju Pertumbuhan Dan Penempelan Kerang Hijau (Perna viridis, Liin, 1789).

Published
2024-06-01
How to Cite
Sa’diyah, N., Firmani, U., & Rahim, A. R. (2024). Utilization Of Crude Alginate Extract In The Depuration Of Green Mussels (Perna viridis) Against Lead Levels, Total Bacteria, And Organic Matter. Jurnal Airaha, 13(01), 1-11. https://doi.org/10.15578/ja.v13i01.500
Section
Articles