The Effect of Combination of Pumpkin Extract (Cucurbita Mochata D.) and Marigol (Tagetes Sp.) Extract on Feed on Brightness of Gold Fish (Carassius Auratus)
Abstract
Comet Fish (Carrasius auratus) is a freshwater ornamental fish with the characteristic beauty of a combination of orange, white and red colors. The purpose of this study was to analyze the effect of a combination of pumpkin extract (Cucurbita moscahata D.) and marigold flower extract (Tagetes sp.) on feed and to conclude the best extract dose to increase the brightness of comet fish (Carrasius auratus). The method used is an experimental method consisting of 4 treatments and 3 replications. The treatments consisted of A 0% (control), treatment B 50 ppm, treatment C 100 ppm, and treatment D, 150 ppm% a combination of marigold flower extract and pumpkin. The results showed that the brightness values of comet fish ranged from 4.28-9.09, carotenoid content of fish scales 6.50 mol/g-9.44 mol/g, feed carotenoids 0.97µmol/g-1,2µmol/g, weight growth absolute 5.26 g-6.07g, absolute length growth 2.43-2.85 cm, specific growth 2.46-2.72%/day, feed conversion ratio (FCR) 1.55-1.73, survival rate 97.8-100. Quality range, temperature 27.1-29.6, DO 5.0-6.7 mg/L and pH 7.1-8.0. Feeding with a combination of pumpkin extract and marigold flower extract was able to give color to comet fish but did not affect the optimum growth.
References
Fahrizal,A.,& Nasir, M. (2018) Pengaruh
Penambahan Probiotik Dengan Dosis Berbeda Pada Pakan Terhadap Pertumbuhan Dan Rasio Konversi Pakan (Fcr) Ikan Nila (Oreochromis Niloticus). Median : Jurnal Ilmu Ilmu Eksakta, 9(1), 69. https://doi.org/10.33506/md.v9i1.310
Jannah, R.R., Raharjo, E.I., dan Rachimi. (2019). Pengaruh Penambahan Tepung Bunga Marigold (Tagetas erecta) Dalam Pakan Terhadap Kualitas Warna Benih Ikan Botia (Chromobotia i1.30 macracanthus). Jurnal perikanan dan ilmu kelautran 4(d), 627. http://repository.unmuhpnk.ac.id/id/eprint/121
Khairunnisa., Waspodo, S., dan Setyono, B.D.H. (2020). Kandungan Karotenoid Pada Ikan Mas Koki (Carassius auratus) yang Diberi Tepung Labu Kuning, Tepung Wortel dan Tepung Spirulina. Jurnal Perikanan 10(1) : 77-83. https://doi.org/10.29303/jp.v10i1.155
Manurung, S., dan Basuki, F., D. (2017). Pengaruh Lama Perendaman Hormon Tiroksin Terhadap Daya Tetas Telur, Pertumbuhan, dan Kelangsungan Hidup Larva Ikan Mas Koki (Carassius auratus). Journal of Aquaculture Management and Technology, 4(4), 95–100. https://ejournal3.undip.ac.id/index.php/jamt/article/view/20563
Masitoh, D., Subandiyono., dan Pinandoyo. (2015). Pengaruh Kandungan Protein Pakan yang Berbeda dengan Nilai E/P 8,5 kkal/g Terhadap Pertumbuhan Ikan Mas (Cyprinus carpio). Journal Of A Aquaculture Management And Technology 4(3). https://ejournal3.undip.ac.id/index.php/jamt/article/view/9457
Novemma, A. S. (2017). Kajian Perkembangan Embrio Ikan Maskoki (Carassius auratus) Dalam Rendaman Ekstrak Daun Biduri (Calotropis Gigantea) Menggunakan Dosis 6,16 Ppt Selama 4 Menit 12 Detik. Universitas Brawijaya. http://repository.ub.ac.id/6716/
Prianto, A. (2019). Pengaruh Pemberian Konsentrasi Tepung Wortel (Daucus carota L) Pada Pakan Terhadap Laju Pertumbuhan Ikan Mas Koki (Carrasius auratus) Sebagai Sumber Belajar Biologi. Universitas Muhammadiyah Malang. http://eprints.umm.ac.id/id/eprint/52333
Puspita Sari, N., Santoso, L., & Hudaidah, S. (2017). 38. Pengaruh Penambahan Tepung Kepala Udang dalam Pakan terhadap Pigmentasi ikan koi Jenis (Cyprinus carpio) Kohaku..Jurnal Rekayasa Dan Teknologi Budidaya Perairan, I(1), 31–38. https://jurnal.fp.unila.ac.id/index.php/bdpi/artiview/102
Ravidhia, A., Julyantoro, P. G. S., Negara, I. K. W., & Sukarman. (2019). Tepung udang rebon (Krill Meal) untuk meningkatkan pertumbuhan ikan maskoki (Carassius auratus). Journal Current Trends in Aquatic Science, 2(1), 54–61. https://ojs.unud.ac.id/index.php/CTAS/article/view/47523
Rahmasari, F., Utomo, D. S. C., & Hudaidah, S. (2021). Efektivitas Estrak Cabe Jawa (Piper retrofactrum Vahl) untuk Maskulinisasi Ikan Cupang (Betta splendens). Journal of Aquatropica Asia, 6(1), 26–33. https://doi.org/10.33019/aquatropica.v6i1.2460.
Simbolon, D. F. H., Harefa, L. P. S., & M.F, Y. (2020). Penambahan Tepung Bunga Marigold (Agetes erecta) Pada Pakan Buatan Untuk Meningkatkan Kecerahan Warna Ikan Koi (Cyprinus carpio). Jurnal Penelitian Dan Terapan Perikanan Dan Ilmu Kelautan, Budiyanto, 65–71. https://stpsibolga.ac.id/ojs/index.php/TAPIAN_NAULI/article/download/58/46
Sukarman dan R. Hirnawati. (2014). Meningkatkan Kualitas Warna Ikan Koki ( Carassius auratus) Alternatif Karotenoid Sintetis (Astaxantin) untuk Meningkatkan Kualitas Warna Ikan Koki. Jurnal Ilmu-Ilmu Perikanan Dan Budidaya Perairan, 17(3), 333–342. http://dx.doi.org/10.14203/widyariset.17.3.2014.333-342
Supriyanto. (2010). Pengaruh Pemberian Probiotik dalam Pelet Terhadap Pertumbuhan Lele Sangkuriang. Jurnal FMIPA Universitas Negeri Semarang, 8(1), 17–25. https://doi.org/10.15294/sainteknol.v8i1.333
Saputri, D. A., & Mutiarasari, A. (2017). Pengaruh Pemberian Kombinasi Tepung Wortel (daucus carota L.) dan Tepung Labu Kuning (cucurbita moschataD.) Terhadap Warna Pada Ikan Koi (cyprinus carpio haematopterus). BIOEDUKASI (Jurnal Pendidikan Biologi), 8(2), 163. http://dx.doi.org/10.24127/bioedukasi.v8i2.1074
Solihah, R., Buwono, I.D., dan Herawati, T. (2015). Pengaruh Penambahan Tepung Labu Kuning dan Tepung Kepala Udang Terhadap Peningkatan Kualitas Warna Ikan Mas Koki (Carassius auratus). Jurnal Perikanan Dan Kelautan.http://jurnal.unpad.ac.id/jpk/article/view/8788
Wicaksana, S. N., Hastuti, S., dan Arini, E. (2015). Performa Produksi Ikan Lele Dumbo (Clarias gariepinus) yang dipelihara dengan Sistem Biofilter Akuaponik dan Konvensional. Journal of Aquaculture Management and Technology, 4(4), 109–116. https://ejournal3.undip.ac.id/index.php/jamt/article/view/10069
Waryanti, W. (2019). Efektivitas Penambahan Tepung Red Marigold (Tagetespatula) Pada Perubahan Warna Maskoki (Carassius auratus). Universitas,Lampung. https://www.onesearch.id/Record/IOS4198.59844?widget=1&institution_id=463
Jurnal ini menyediakan open access yang pada prinsipnya membuat riset tersedia secara gratis untuk publik dan akan mensupport pertukaran pengetahuan global terbesar.